Cultuursensitieve richtlijnen voor schizofrenie

Op vrijdag 26 juni is in het Trimbos Instituut in Utrecht het Cultuursensitief addendum bij de Multidisciplinaire Richtlijn (MDR) Schizofrenie gepresenteerd. Een werkgroep met daarin diverse disciplines heeft de MDR samengesteld met een adviesgroep van wetenschappers en experts uit het veld van de transculturele psychiatrie. Het resultaat is een 171 pagina’s tellend boek en een samenvattingskaart van 4 pagina’s.

Tijdens de presentatie schetste projectleider Matthijs Oud het ontwikkelingsproces van de MDR met dank aan allen die meegewerkt hebben. Nathalie Veen, voorzitter van de werkgroep, benadrukte een aantal aandachtspunten en gaf tips bij het gebruik van het addendum. Lid van de adviesgroep prof.dr. Frank Kortmann stond stil bij de discussie rondom de diagnose schizofrenie vanuit transcultureel psychiatrisch perspectief. Psychiater en antropoloog Mario Braakman hield een betoog over etnopsychofarmacologie, waarin de dosering van antipsychotica sterk afhangt van de snelheid van het afbreken van dit medicijn bij diverse etnische groepen.

In het addendum is er volop aandacht voor het Culturele Interview (CI), wat ook tijdens de presentatie ruim aan bod kwam. Naast de eerste versie van het CI en het Cultural Formulation Interview uit de DSM-5 is ook een speciale versie voor psychotische stoornissen opgenomen in het boek.

Er is aandacht voor het belang van contact bij patiënten van verschillende afkomst, de problemen bij het diagnosticeren van schizofrenie bij deze doelgroep en de behandeling. Benadrukt wordt het belang van de naastbetrokkenen van schizofreniepatiënten.

Het addendum en de samenvattingskaart zijn hulpmiddelen voor de zorgpraktijk en te bestellen via de website van het Trimbos Instituut: www.trimbos.nl/webwinkel.

Meer informatie
Matthijs Oud moud@trimbos.nl
Kijk op www.ggzrichtlijnen.nl voor een overzicht van alle richtlijnen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s